FIFe rasstandaard

Algemeen: 

De Chartreux is een middel tot groot kattenras. Het is een oorspronkelijk ras en uitkruisingen met andere rassen zoals de Brits Korthaar en de Pers zijn dan ook ongewenst.

Kop:

De kop is breed aan de onderkant en voorzien van een goed ontwikkelde schedel, die niet uitpuilend mag zijn.  De ruimte tussen de oren is smal en vlak. Door de kaak en de stevige wangen krijgt de kop een omgekeerd trapezoïde vorm. Breed aan de onderkant en smal aan de bovenkant.De neus moet breed en recht zijn, maar zeker niet afgestompt. De zijkant van de snuit mag voorbij de wangen steken.

Oren:

De oren zijn gemiddeld van grootte en dienen hoog op het hoofd geplaatst (iets oplopend) te zijn wat de Chartreux een alert aanzien geeft.

Ogen:

De ogen dienen groot en open te zijn. De buitenste ooghoek moet iets naar boven zijn gericht. De algehele vorm van het oog mag niet (afge)rond zijn.Ze moeten levendig zijn en de kleur mag variëren van diep geel tot donker koper.  Er mag geen verwatering of vervaging van de kleur optreden, zij moet zo puur en intensief mogelijk zijn zonder sporen van groen of bruin.

Lichaam:

Een Chartreux heeft een solide, stevige en gespierde bouw. De borst dient breed ontwikkeld te zijn. In verhouding tot zijn formaat moet een Chartreux er altijd solide uitzien.

Poten: 

 De poten moeten middel lang en gespierd zijn in vergelijking met het lichaam. De Chartreux mag echter niet te hoog op de poten staan. De voeten zijn groot en stevig. 

Staart: 

Een goede Chartreux straart is van gemiddelde lengte en dient dezelfde kleur te hebben als het lichaam. Wanneer naar achteren gelegd  dan dient het topje ongeveer tussen de schouderbladen te vallen. De punt mag taps aflopen.

Vacht: 

De vacht heeft een dikke en structuur die wollig is bij de basis. Het is een dubbele vacht waardoor de haren van het lichaam afstaan. Het geheel dient glanzend en dik te zijn.Wat betreft de kleur is eigenlijk alles toegestaan zolang het maar gaat om een uniforme blauwe kleur. Dit mag variëren van bleek blauw grijs tot diep blauw grijs. De lichte kleur verdient echter de voorkeur. Het neusleer en de voetzolen dienen ook blauwgrijs te zijn.

Opmerkingen

  • Katers hebben beter ontwikkelde wangen (katerwangen) dan poezen

  • Het belangrijkste verschil tussen de katers en de poezen is dat de katers wat groter zijn en dat zij een bredere borst en bollere wangen hebben.

Fouten

  • Afgestompte neus

  • Sporen van groen in het oog of tekenen van verwatering

  • Shading, Tipping of Spooktekening

  • Een bruine of rode gloed in de vachtkleur.

Copyright Cattery Bont en Blauw 2004

 

Karakter              Geschiedenis              Brits Korthaar vs Chartreux